2023-03-20

Så minskades vattenförbrukningen med 17 procent

Pierre Lundberg Victoriahem

I mars 2022 blev Victoriahem den första privata hyresvärden att införa systemet individuell mätning och debitering (IMD) av vatten i Örebro. Ett år senare är resultatet en minskning av vattenförbrukningen med 17 procent.

Den 1 mars 2022 startade systemet med IMD i Victoriahems största bestånd Brickebacken med drygt 400 bostäder. IMD innebär att förbrukningen av varmt och kallt vatten mäts i varje enskild lägenhet och varje hushåll betalar för det vatten som just de förbrukar.

Vattenförbrukningen sjönk med 17 procent

I februari 2023 var vattenförbrukningen 7 965 kubikmeter lägre än i februari 2022, en minskning med 17 procent.

Men faktum är att minskningen som beror på IMD-systemet är större än så, menar Pierre Lundberg.

- Vi började informera hyresgästerna om det nya systemet i maj-juni 2021. Och då kunde vi se att vattenförbrukningen stadigt började minska månad för månad, säger han.

Hyresgästerna minskade sin vattenförbrukning

Mellan maj 2021 och februari 2023 sjönk vattenförbrukningen i Victoriahems fastigheter i Brickebacken med drygt 25 procent.

- Att kommunicera om förändringen och vikten av att spara vatten visade sig vara effektivt för att få ner vattenförbrukningen. Våra hyresgäster blev uppmärksamma på sin förbrukning och gjorde förändringar redan innan systemet som bygger på kostnad var infört, konstaterar Pierre Lundberg.

Många insatser för att spara vatten

IMD för vatten är den senaste av många insatser som Victoriahem gjort för att få ner vattenförbrukningen i Brickebacken. Täta läckor, sätta in snålspolande duschmunstycken och uppmana sina hyresgäster att anmäla droppande kranar och rinnande toalettstolar har tidigare gett goda resultat.

- Sedan vi tog över fastigheterna har vattenförbrukningen minskat med en tredjedel, och en av våra fastigheter har minskat sin förbrukning med hela 40 procent, tack vare Victoriahems och våra hyresgästers gemensamma insatser, säger Pierre Lundberg.

Se SVT:s inslag om hur vattenförbrukningen minskades. 

Arkiv

2023-05-22

Vad tycker hyresgästerna om oss som hyresvärd?

Läs mer

2023-05-08

1 000 återbrukade fönster på väg till Ukraina

Läs mer

2023-04-19

Samarbeten gör hyresvärdar mer effektiva

Läs mer

2023-04-05

Så kan vi förebygga vräkningar av hyresgäster

Läs mer

2023-03-23

Statens servicecenter blir hyresgäster hos Victoriahem

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen