2024-03-22

Så lyckas Victoriahem minska sin vattenförbrukning

Victoriahem Sparar Vatten

Ett målinriktat hållbarhetsarbete har gjort att Victoriahem har minskat vattenförbrukningen i sina bestånd med 15 procent på tre år. Genom att rusta upp fastigheter och samarbeta med hyresgäster har stora mängder vatten sparats.

Drygt 20 procent av Victoriahems driftskostnader utgörs av vattenräkningar. Samtidigt är förbrukningen av vatten högre per person för Victoriahems hyresgäster än för genomsnittet i Sverige, visar siffror från 2023.

- Vi äger i huvudsak byggnader som uppfördes för mer än femtio år sedan, hus som är i behov av en hel del kärlek i form av underhåll och renovering. Vi investerar årligen stora summor i detta underhåll och vi rustar lägenheter och hela byggnader för att möta framtiden, säger Victoriahems energi- och miljöchef Per-Otto Bengtsson.

Individuell mätning och debitering av vatten

Victoriahem är en stor fastighetsägare med cirka 40 000 hyreslägenheter i 31 kommuner. Nästan 0,7 procent av Sveriges befolkning bor i en lägenhet som ägs av Victoriahem.

- Vad vi gör inom vårt hållbarhetsarbete får därför en stor påverkan på hela Sveriges hållbarhetsarbete, konstaterar Per-Otto Bengtsson.

Att underhålla rörledningar och upptäcka läckor är ett viktigt arbete för alla förvaltningar. Genom att installera snålspolande kranar, duschar och wc-stolar sparas stora mängder vatten.

Strax under 30 procent av alla Victoriahems hyreslägenheter och lokaler har fått individuell mätning och debitering (IMD) av vatten. I vissa fastigheter har det lett till en minskning av vattenförbrukningen med mellan 20 och 30 procent.

Hyresgäster viktiga för att spara vatten

Och självklart måste alla hyresgäster involveras i hållbarhetsarbetet. Via sociala medier, hemsida och aviseringar sprids tips på hur man som enskild hyresgäst kan dra ner på sin vattenförbrukning. Att uppmana hyresgästerna att göra serviceanmälan på en droppande kran eller rinnande toalett har i vissa bostadsområden gett goda resultat.

Insatserna har varit framgångsrika: De tre senaste åren har Victoriahem minskat vattenanvändningen i sina fastigheter med 15 procent.

- Tänk om alla våra boende under 2024 kunde minska sin vattenanvändning med fem procent. Det skulle betyda att vatten motsvarande hundra 50-metersbassänger skulle sparas! säger Per-Otto Bengtsson.

Internationella vattendagen den 22 mars

Den 22 mars är det Internationella vattendagen, eller World Water Day.  Dagen instiftades av FN för att uppmärksamma behovet av rent dricksvatten, något stora delar av världens befolkning saknar tillgång till.

Under den här dagen passar flera förvaltningar på att dela ut ett vykort till hyresgästerna med fem tips på hur de kan minska sin användning av vatten. Duscha kortare tid, stäng av kranen när du tvålar in dig, fyll disk- och tvättmaskin helt innan du startar dem, lyder några.

Ska minska vattenanvändning med 30 procent

2020 formulerade Victoriahem sina energi- och miljömål, som bland annat innebär en minskning av vattenanvändningen med 30 procent från 2015 till 2030. Med sju år kvar till 2030 återstår det nu cirka sex procent till målet.

- Vatten är världens viktigaste livsmedel och avgörande för allt liv på jorden. Rent vatten för alla är också ett av FN:s globala mål. Genom att rusta upp våra fastigheter och samarbeta med våra hyresgäster vill vi ta vårt ansvar för ett hållbarhetsarbete som gör skillnad, avslutar Per-Otto Bengtsson.

Arkiv

2023-02-03

Energirusta bostäder avgörande för klimatomställningen

Läs mer

2023-01-19

Vi är nominerade till Kundkristallen även i år

Läs mer

2023-01-16

Ministerträff om integration och trygghet i Bäckby i Västerås

Läs mer

2022-12-01

Saker du inte visste om miljonprogrammet

Läs mer

2022-11-23

Utökat inflytande för Victoriahems hyresgäster

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen