2022-04-27

Olovlig uthyrning i andrahand på agendan

Olovlig Uthyrning Av Lägenheter I Södertälje

Vi måste få stopp på den olovliga uthyrningen av lägenheter i andra hand. Och det måste gå snabbare att säga upp ett kontrakt för den som gjort dig skyldig till detta. Det menar vår områdeschef i Södertälje, Imran Raza.

Det finns många bra skäl till att få stopp på olovliga andrahandsuthyrningar. Det skapar otrygghet när man inte vet vilka ens grannar är. Det hindrar människor som stått länge i en bostadskö att få en lägenhet. Och människor i en utsatt situation och som står långt från bostadsmarknaden utnyttjas.

Det förklarade vår områdeschef Imran Raza på konferensen Kommuner som brottsplats i Södertälje den 26 april. Här medverkade representanter från flera kommuner, Länsstyrelsen, Brå och Polisen.

Kontrollerar folkbokföring

Imran Raza berättade för deltagarna om Victoriahems arbete. I Södertälje och även i flera andra områden har vi kontrollerat var alla våra hyresgäster är folkbokförda. De som inte är folkbokförda i sin lägenhet kontaktas och får förklara varför.

Sammanlagt har 3 354 bostadsavtal kontrollerats i Södertälje och i maj 2021 hade 34 personer fått sina bostadskontrakt uppsagda.

Ett problem är att det är en väldigt lång process att säga upp kontraktet för någon som olovligen hyrt ut sin lägenhet i andrahand.

- Det kan ta mellan sex och tolv månader. Och under den tiden kan grannar som tipsat oss tappa förtroendet för oss, då de inte tror att vi gör något, sade Imran Raza.

Lösningar för boende i andrahand

Det finns fler utmaningar när det gäller det olovliga uthyrningen i andrahand. Dels är det svårt att få ut alla uppgifter som behövs för att kunna kontrollera hyreskontrakten ordentligt. Dels behöver vi hitta lösningar för dem som bor i andrahand och som kanske inte har någon annanstans att ta vägen.

Ett nära samarbete med polis, kommun och andra myndigheter behövs för att komma åt problemet, menar han.

Arkiv

2023-04-05

Så kan vi förebygga vräkningar av hyresgäster

Läs mer

2023-03-23

Statens servicecenter blir hyresgäster hos Victoriahem

Läs mer

2023-03-20

Så minskades vattenförbrukningen med 17 procent

Läs mer

2023-02-15

Nu är det dags att söka sommarjobb

Läs mer

2023-02-10

Vi har vunnit Kundkristallen!

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen