2024-03-27

Victoriahem i Västerås använder 30 procent mindre vatten

Vasteras Sparar Vatten

Mellan 2020 och 2023 har Victoriahem i Västerås minskat vattenanvändningen i sina fastigheter med hela 30 procent. Tekniska lösningar och dialog med hyresgästerna ligger bakom minskningen.

Som en stor fastighetsägare har Victoriahem möjlighet att spara betydande mängder vatten. I Västerås äger och förvaltar de 749 lägenheter.

Här är en minskning av vattenförbrukningen en viktig del av förvaltningens arbete.

– Att vi och våra hyresgäster har lyckats att minska vattenförbrukningen med 30 procent på bara tre år är en framgång. Och det gynnar både miljön och den enskilda hyresgästen, menar Magnus Munter, områdeschef för Victoriahem i Västerås.

Har installerat snålspolande kranar och maskiner

I Västerås har man arbetat systematiskt med att installera snålspolande kranar i kök och badrum och moderna, vattensnåla maskiner i gemensamma tvättstugor och renoverade lägenheter.

– Vi letar också efter vattenläckor i fastigheterna och uppmanar våra hyresgäster att anmäla läckor i lägenheten till oss, så att vi kan komma och åtgärda dem, säger Magnus Munter.

Hyresgästernas insatser är väsentliga för att lyckas. Under den av FN instiftade Internationella vattendagen, World Water Day den 22 mars 2024, passade förvaltningen på att tipsa hyresgästerna om vad de kan göra för att minska sin vattenanvändning.

– Vi delade ut ett vykort med fem tips. Där berättade vi också hur mycket vatten Victoriahem har sparat i alla sina bestånd under 2023. Vi vill visa att många små insatser tillsammans gör stor skillnad, säger Magnus Munter.

Ska minska vattenanvändningen med 30 procent

2020 formulerade Victoriahem sina energi- och miljömål, som bland annat innebär en minskning av vattenanvändningen med 30 procent från 2015 till 2030. Med sju år kvar till 2030 återstår det nu cirka sex procent till målet.

– Vatten är världens viktigaste livsmedel och avgörande för allt liv på jorden. Rent vatten för alla är också ett av FN:s globala mål. Genom att rusta upp våra fastigheter och samarbeta med våra hyresgäster vill vi ta vårt ansvar för ett hållbarhetsarbete som gör skillnad, säger Victoriahems miljö- och energichef Per-Otto Bengtsson.

Arkiv

2024-03-27

Victoriahem i Västerås använder 30 procent mindre vatten

Läs mer

2024-03-25

Så fick Nesrin jobb hos Victoriahems entreprenör

Läs mer

2024-03-22

Så lyckas Victoriahem minska sin vattenförbrukning

Läs mer

2024-02-19

Våra förvaltningar i Haninge utsedda till Årets eldsjäl

Läs mer

2024-01-17

Hyresgästerna i Rinkeby har fått lekplatser byggda efter sina önskemål

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen