2023-08-11

Sommarjobb ger unga kunskap för livet

Sommarjobb I Jordbro I Haninge Kommun

Sommarjobb är en introduktion till vuxenlivet. Genom sommarjobb får ungdomar lära sig hur en arbetsplats fungerar och de ges möjlighet att ta mer eget ansvar. ”Det är lära för livet”, säger Victoriahems bosociala utvecklare Jonas Hagström.

Solen tittar fram i Jordbro, ett miljonprogramsområde i Haninge kommun. Men vädret är ostadigt så den här måndagen har projektledare Emelie planerat att sommarjobbarna ska arbeta inomhus.

Ett stort gäng ungdomar i målarfläckiga arbetsbyxor och lila t-shirts går runt i ett källarutrymme som det kommunala bostadsbolaget Haninge Bostäder har upplåtit. De målar, viker kläder och städar.

Emelie är projektledare för sommarjobbare för femte året i rad.

- Det är så kul att vara på plats! Arbetet är så konkret och det har ett tydligt syfte, säger hon.

Sommarjobb har en pedagogik

Sommarjobben vilar på en pedagogik som består av tre delar, berättar Emelie.

Dels fysisk upprustning, där ungdomarna ska utföra någon form av arbete som består, till exempel målning.

Gemenskapen är en annan viktig del. Sommarjobbarna får träffa unga från sitt bostadsområde men även andra boende och företag som verkar där.

Slutligen läggs det stort fokus på den individuella utvecklingen. Sommarjobbarna ska få göra saker de kan känna sig stolta över.

- Det viktiga är inte vad de gör, utan vad de lär sig, konstaterar Victoriahems bosociala utvecklare Jonas Hagström.

- Modellen för sommarjobben är 70 procent arbete, 30 procent ”lära för livet”. Då får de träffa blåljuspersonal, politiker och gå på studiebesök.

320 sommarjobb genom ett projekt i Haninge kommun

320 sommarjobb erbjuds genom samverkan mellan Victoriahem, Haninge kommun, flera andra fastighetsägare och AD Tillsammans i projektet Tillsammans för Haninge.

Ett viktigt syfte är att ungdomarna får erfarenhet av de olika roller och hierarkier som finns på en arbetsplats och möjligheten att ta mer ansvar.

De får lära sig skillnaden mellan en arbetsplats och skola och fritids, förklarar Emelie. Att man bara får betalt om man faktiskt kommer till jobbet. Konfliktlösning och hur man pratar med varandra på en arbetsplats är också viktiga lärdomar.

Ger bra möjlighet till jobb för unga

Fardosa är gruppledare för sommarjobbarna i Jordbro. Hon har sommarjobbat tidigare och ville få mer ansvar i år.

- Jag säger till vad gruppen ska göra. Men jag måste arbeta själv också, annars blir det en dålig relation mellan mig och gruppen! En bra ledare får med alla i gruppen, lyssnar och tar hänsyn. Det är vad jag försöker uppnå, säger hon.

- Det har varit relativt lätt. Det var lite nervöst i början, men grupperna har varit förstående och har tagit mig seriöst, de har varit väldigt bra.

Fardosa tycker att modellen med sommarjobb och chansen att få utökat ansvar ger unga en bra möjlighet att få jobb i framtiden.

- Jag har gått en ledarskapsutbildning som jag kan använda mig av i andra jobb. Jag får också egenskaper som kan användas i andra jobb. Till exempel hur man hanterar konflikter och ser till att gruppen respekterar dig själv och varandra, säger hon.

Många sommarjobbare vill bli gruppledare

Många gruppledare börjar som sommarjobbare. Många undrar också hur de kan söka till den tjänsten under kommande år, säger Emelie:

- Jag tror att många ungdomar i Jordbro känner till oss och vet vad jobbet som gruppledare innebär. Av våra nio gruppledare har åtta börjat som sommarjobbare.

- Jag vill gärna lyfta fram att genom att sommarjobba kan de skaffa sig den första och kanske även den andra raden på sitt cv!

När arbetsdagen är över är det fortfarande uppehåll så alla samlas utanför lokalen i en stor ring. Emelie tackar och berättar om vad som ska hända nästa dag.

Snart börjar skolan igen och den här gruppen kommer tillbaka med nya erfarenheter – och kanske en önskan om att få bli arbetsledare nästa år.

På bilden syns Emelie (t v) och Fardosa (t h).

Arkiv

2024-02-19

Våra förvaltningar i Haninge utsedda till Årets eldsjäl

Läs mer

2024-01-17

Hyresgästerna i Rinkeby har fått lekplatser byggda efter sina önskemål

Läs mer

2024-01-16

Flest lägenheter till Bostadsförmedlingen i Stockholm

Läs mer

2023-12-08

Polisen ser en positiv utveckling i Järvaområdet

Läs mer

2023-12-04

”Målet är att Lövgärdet ska strykas från polisens lista”

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen