2023-04-19

Samarbeten gör hyresvärdar mer effektiva

Trygghet I Husby Stockholm

Hur kan en fastighetsägare bäst se till att bostadsområden är trygga och att hyresgästerna trivs? Genom nära och långsiktiga samarbeten, menar vår bosociala utvecklare, Jonas Hagström. Victoriahem är med i cirka 14 sammanslutningar för fastighetsägare och fler är på gång.

Hur ska vi få bort kundvagnarna som står överallt i våra bostadsområden? Den enkla frågan blev startskottet för en helt ny förening för hyresvärdar i Linköping för några år sedan. De samlades för att prata om hur de kunde lösa problemet och upptäckte att de hade mycket att lära av varandra.

2015 startade de en fastighetsägarförening och har sedan dess träffats nästan varje månad. Föreningen anordnar trevliga aktiviteter för hyresgäster och jobbar tillsammans för att förbättra säkerheten i sina bostadsområden. Trygghetsvandringar är ett viktigt verktyg. De ser vilka platser som känns otrygga och sätter in åtgärder för att göra dem tryggare, kanske genom att förbättra belysningen eller trimma buskar.

- Det är viktigt att vi som fastighetsägare syns i våra områden, det bidrar både till ökad trygghet och trivsel, säger Andreas Lindström, områdeschef för Victoriahem i Linköping.

Victoriahem är med i 14 fastighetsföreningar

Victoriahem är med i cirka 14 olika slags fastighetsföreningar i 13 kommuner. Många av dem följer en modell som kallas BID. BID står för Business Improvement District och är ett sätt att organisera samarbete mellan fastighetsägare, kommuner, myndigheter och lokala föreningar i ett område. Syftet är att göra det tryggare och ge invånarna bättre service.  

- I korthet så har vi förstått att det ger större effekt om vi gör saker tillsammans. Och vi har samma mål: att öka tryggheten och skapa bättre bostadsområden. Det är därför vi är med i dessa föreningar, säger Jonas Hagström, bosocial utvecklare på Victoriahem.

Många projekt drivs i Upplands-Bro

I Upplands-Bro driver föreningen Bro Utveckling många olika projekt. Dels Trygga trappan, som är ett samarbete med polisen för att hindra att obehöriga personer hänger i trapphusen. Tillsammans med den lokala Ica-butiken tas mat med kort datum om hand och lagas till frukost till skolan eller lunch till Svenska kyrkan. Genom gemensamma upphandlingar kan lyktstolpar och annat köpas in billigare och se likadana ut.

Fastighetsföreningar skapar sommarjobb

Jonas Hagström vill gärna lyfta fram alla sommarjobb som föreningarna skapar för skolungdomar. Förra sommaren kunde Victoriahem erbjuda 700 sommarjobb för skolungdomar i 15 kommuner tillsammans med sina samarbetspartners.

- Betydligt fler ungdomar får möjlighet att jobba om vi kan samverka med andra aktörer. Vi strävar efter att få till fler sådana samarbeten, så att ännu fler unga ska kunna sommarjobba nästa år, konstaterar Jonas Hagström.

Långsiktigt kan det bidra till större trygghet och trivsel om våra yngsta hyresgäster får ett engagemang för sitt bostadsområde och väljer att bo kvar i framtiden.

- Det betyder något att arbeta tillsammans för att göra bostadsområdet trivsamt och fint, det kan stärka bandet mellan de boende och deras område, säger Jorunn Rådberg, bosocial chef på Victoriahem.

Lägenhetsinbrott i Järva har minskat

I norra Stockholm har Fastighetsföreningen i Järva och andra aktörer i många år arbetat med beprövade metoder, som trygghetsvandringar och trygghetsbesiktningar. I flera fastigheter har den så kallade Järvaporten satts in, en bastant ståldörr med speciallås.

Och det har gett resultat. För tio år sedan hade Järvaområdet flest lägenhetsinbrott i Sverige. Idag ligger antalet under rikssnittet. Victoriahems regionchef för Stockholm Norra menar att det är ett långsiktigt samarbete som ligger bakom.

- Det här är inte mindre än fantastiska siffror. Resultatet visar verkligen hur viktigt det är med samverkan i området, säger Daniel S Mattsson.

Nu ska en fastighetsägarförening starta i Brandbergen i Haninge kommun också, berättar Jonas Hagström.

- Vi har sett vilka bra insatser vi kan göra när vi samverkar med andra och vi vet att det kommer skapa bra förutsättningar att göra Brandbergen ännu tryggare och trevligare, säger han.

Arkiv

2021-08-18

Sommarjobbare sätter färg på Bro

Läs mer

2021-08-16

Läxhjälp på Apelgårdsskolan i Malmö

Läs mer

2021-07-16

Laddar du säkert hemma?

Läs mer

2021-07-15

– Vi har redan idag ett fungerande hyressättningssystem, berättar vår vd

Läs mer

2021-07-13

Sommarsimskola på Järvabadet är i full gång

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen