2022-01-28

”Vi renoverar för 50 år framåt”

Många av husen i miljonprogramsområden har ett kraftigt eftersatt underhåll. Men vi ser en stor potential i miljonprogrammet och satsar på att renovera våra fastigheter istället för att riva dem.

En stor del av fastigheterna i miljonprogrammet, som byggdes under 1960- och 70-talen, har haft många ägarbyten. Det har gjort att underhållet idag släpar efter ordentligt och kräver att vi gör stora insatser för att renovera och modernisera våra hus.

Vår förvaltningschef Mikael Röjdemark berättar för tidningen Fastighetsnytt om vår renoveringsmodell, som bygger på bruksvärdessystemet.

Som exempel nämns våra hus i Stockholmsförorten Husby, som har haft minst åtta olika ägare sedan 1998. Där ska våra 1 530 bostäder renoveras de kommande tio åren.

- När vi klev in så släpade underhållet efter med minst 25 år. Nu är ambitionen att rusta upp husen så att de håller minst 50 år till, säger vår förvaltningschef Mikael Röjdemark till tidningen.

2018 köpte tyska Vonovia Victoria Park och 2019 köpte de Hembla. I januari i år förenades Hembla och Victoria Park under namnet Victoriahem.

- Vonovia är en långsiktig ägare som jobbar aktivt med underhållet och rustar upp fastigheterna både invändigt och utvändigt, säger Mikael Röjdemark till Fastighetsnytt.

När en tom lägenhet renoverats färdigt, lämnas den till Bostadsförmedlingen i Stockholm för att förmedlas till en ny hyresgäst. En genomsnittlig kötid för våra lägenheter är åtta år och varje lägenhet har i snitt 200 sökande, konstaterar Mikael i Fastighetsnytt.

Det finns en politisk oro för att nyrenoverade lägenheter gör att hyrorna höjs mycket. Socialdemokraterna har bland annat lagt fram ett förslag om stärkt skydd för hyresgäster när det gäller hyreshöjningar till riksdagen.

Men Mikael menar att vår modell fungerar bra. Vi vill löpande underhålla våra fastigheter och skapa mervärde. Vi renoverar även lägenhet för lägenhet, inte för hus för hus, och vi renoverar först när en hyresgäst har sagt upp lägenheten och flyttat ut. Det innebär att ingen hyresgäst behöver flytta på grund av renovering.

- Vårt bestånd är gammalt och behöver renoveras och då vi ser stor potential i miljonprogrammet så gör vi hellre det än river husen, konstaterar han. 

Arkiv

2023-09-04

90 procent av boende i Köping nöjda med servicen

Läs mer

2023-09-01

Känslan av trygghet ökar i Bro

Läs mer

2023-08-25

Trivseln blommar med odlingslådor

Läs mer

2023-08-11

Sommarjobb ger unga kunskap för livet

Läs mer

2023-07-28

”Kontakt med hyresgästerna gör arbetet bättre”

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen