2023-11-20

Trapphusmöten får hyresgäster att prata

Prata Med Varandra

I några av våra områden håller vi trapphusmöten. Det är enkla möten där vi bjuder på fika och pratar med hyresgästerna om smått och gott. Mötena bygger relationer, ökar grannkänslan och är bra informationskanaler.

Johan Hultgren är förvaltningskoordinator i miljonprogrammen Vårby gård och Vårberg. Nu har han i några år hållit trapphusmöten i sina områden.

- 15 stycken kom på möte i mörkret igår kväll. Vilket drag! säger han dagen efter ett trapphusmöte i Vårby gård.

Trapphusmötena kom till när områdeschef Therese Afram försökte komma på ett bra sätt att träffa hyresgästerna i Alby i Botkyrka kommun, när de stängt ner receptionen på grund av coronapandemin.

- Därför kallas det trapphusmöten – vi tog ett trapphus i taget. Då började vi smått eftersom restriktionerna gjorde att man inte fick träffas så många i taget. Men idag bjuder vi in hela Alby, säger hon.

När Therese blev områdeschef även för Vårby gård, Vårberg och Visättra i södra Stockholm, tog hon med konceptet dit.

Fika och broschyrer på mötet räcker

Trapphusmöten ska inte vara krångliga. Lite fika på ett bord, några broschyrer och en öppenhet för att lyssna på hyresgästerna räcker, menar Johan.

Nu för tiden hålls inte trapphusmötena alltid i trapphusen. Ibland är de på platser som kan upplevas som otrygga eller där något nyligen har inträffat.

- Om vi ställer oss på en plats där det har varit oroligt ett tag, så känner hyresgästerna att vi vet vad som händer och att vi agerar så gott vi kan och visar närvaro, säger Johan.

Bra att dela information på mötena

Johan funderar på hur mötena kan utvecklas. Han ska försöka planera in teman till varje möte, till exempel sopsortering.

- Jag ska börja utveckla dem mer som en kanal för information. Men det är också en ventilationskanal för hyresgästerna.

- Sedan blir det en tredje effekt – att man får träffa oss och skapa en relation som ingår i trivseln, det tycker jag är viktigt. Hyresgästerna tycker också att det kan vara väldigt trevligt att få träffa sina grannar, säger han.

Therese tipsar om att ha trapphusmötena när folk kommer hem från jobbet. Och menar att det är viktigt att låta antalet deltagare växa fram över tid.

- I början stod vi ensamma här i Alby, ingen kom! Men jag envisades och nu rullar det på. I Vårby gård har vi haft upp till 20-25 personer på ett trapphusmöte. När vi hade ett möte i Visättra efter en skjutning kom över 50 personer, säger Therese.

Arkiv

2023-06-02

92 nya bostäder i Kållered är inflyttade

Läs mer

2023-05-31

Träffa oss under Järvaveckan

Läs mer

2023-05-22

Vad tycker hyresgästerna om oss som hyresvärd?

Läs mer

2023-05-08

1 000 återbrukade fönster på väg till Ukraina

Läs mer

2023-04-19

Samarbeten gör hyresvärdar mer effektiva

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen