2023-10-26

Mammor får kunskap och nya vänner

Kurs Mamma United

Föreningen Mamma United erbjuder gratis kurser för mammor i Södertälje. ”Grupperna bygger relationer med varandra och med oss. Varje kvinna har en anledning att vara här”, säger Duaa Veder Abdulkadir, koordinator för Mamma United.

Det är en solig dag i Ronna i Södertälje. 16 mammor sitter i en ring och lyssnar på Meaza från Transkulturellt centrum, som berättar om psykisk ohälsa och hur man kan förebygga det. Nästan alla deltagare är utlandsfödda.

De deltar i en tolv veckor lång utbildning som föreningen Mamma United arrangerar. Här får de information om hälsa och kost, de får träffa representanter från socialtjänsten och polisen och får kunskap om hur svensk arbetsmarknad fungerar, bland mycket annat.

Brygga mellan mammor och myndigheter

Duaa Veder Abdulkadir är koordinator för Mamma United. Hon har samordnat sammanlagt åtta grupper i Ronna och Fornhöjden i Södertälje.

- Jag är själv mamma som inte är född i Sverige och jag vet hur det är att komma till ett land och ha lite eller ingen information om hur saker fungerar, säger hon.

- Det gör mig glad att vara en brygga mellan dessa mammor och myndigheter, det känns skönt att kunna hjälpa till!

Meaza poängterar för mammorna att socialt stöd och ett nätverk är viktigt för att förebygga psykisk ohälsa. Det finns många riskfaktorer för psykisk ohälsa hos flyktingar, säger hon.

- Vi är migranter, vi är flyktingar, de flesta av oss här. Vi känner oss ensamma i det här landet, det påverkar vår psykiska hälsa.

Mammor lär känna varandra

Och Mamma Uniteds kurser ger inte bara värdefull kunskap. Här lär mammor känna andra mammor i sitt bostadsområde, många med liknande erfarenheter. En del blir nära vänner.

- Grupperna bygger relationer med varandra och med oss. Efter fjärde eller femte gången öppnar de sig och pratar mer om privata saker och ställer frågor de aldrig skulle ställt innan, säger Duaa.

- Varje kvinna har en anledning att vara här. Någon säger att hon lär sig nya ord varje gång – de lär sig svenska samtidigt som de får prata om saker som är viktigt för dem.

Mammor ska bli integrerade i samhället

Mamma Uniteds mål är att mammor och deras barn ska må bättre, bli integrerade i samhället och känna sig som en del av ett större sammanhang. Kurserna de erbjuder är gratis för deltagarna. I Södertälje samarbetar Mamma United med Victoriahem och SBB.

- Vi stöttar den här insatsen för att vi har sett att Mamma Uniteds arbete har gett bra resultat. Vi vill ge mammor i våra bostadsområden en möjlighet att öka sin kunskap om samhället och att skapa ett större nätverk, säger Imran Raza, områdeschef för Victoriahem i Södertälje.

Duaa säger att även många av myndigheterna som föreläser är tacksamma över kurserna, som ger dem möjlighet att träffa kvinnor de inte annars skulle ha fått kontakt med.

- Vi är mellanhand mellan de här aktörerna och kvinnorna. En dag hade vi till exempel socialtjänsten på kursen och de fick stanna kvar länge efteråt och prata. Både kvinnor som levt länge i Sverige och andra som kommit nyligen är väldigt glada och ser fram emot att få träffa alla aktörer, säger hon.

Duaa trivs med sitt arbete på Mamma United.

- Det är en bra organisation och man får träffa dessa fina kvinnor. Jag kan berätta för dem att de kan lära sig och jobba. Det gör mig glad att kunna visa dem vägen, avslutar hon.

Arkiv

2021-07-01

Vi växer i Norrköping

Läs mer

2021-06-30

Ronjabollen ska stärka unga flickor i Uppsala

Läs mer

2021-06-30

Sommarprogram i Lövgärdet

Läs mer

2021-06-28

Sommarfotbollsskola i Linköping är i full gång

Läs mer

2021-06-24

Stort intresse för våra nya seniorlägenheter i Strömsnäsbruk

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen