2021-05-07

”Viktigast att lyfta livet i våra områden”

Magnus Munter

Miljonprogrammet Bäckby i Västerås finns med på polisens lista över utsatta områden. Här jobbar vi hårt för att få det att vända, och vi kan se ljuset i tunneln. – Jag blir så glad när jag ser att våra hyresgäster hjälper till, säger vår områdeschef Magnus Munter.

– Det som är allra viktigast i vårt bosociala arbete är att lyfta livet i våra områden, säger vår operative chef Peter Ullmark i en intervju i Förvaltarforum.

Han intervjuas för att dela med sig erfarenheter av vårt bosociala arbete i Bäckby. Här har vi nästan 750 lägenheter. Tillsammans med polisen och skolan i Bäckby, flera andra hyresvärdar, företagare och Västerås stad jobbar vi för att bygga ett tryggare och mer attraktivt område.

– När vi jobbar med upprustningen visar vi att vi bryr oss, att det händer något och att det satsas resurser i områdena, säger Peter till Förvaltarforum.

Områdeschefen för Västerås, Magnus Munter, säger att en viktig del för att arbetet ska lyckas är att minska på skadegörelse, nedskräpning och klotter. Peter förklarar att det är något vi måste vara noggranna med.

– Hanterar man skadegörelse och klotter snabbt kan man stoppa det. Men gör man ingenting kan det gå åt helt fel håll, säger han till Förvaltarforum.

Det har visat sig att när ungdomar får sommarjobb i sitt område så minskar nedskräpningen och skadegörelsen. 2021 fick två ungdomar i Bäckby sommarjobb hos Hembla och Magnus hoppas att vi snart även kan rekrytera miljövärdar bland de boende. När hyresgäster blir delaktiga i sitt eget område brukar både tryggheten och trivseln öka och modellen med sommarjobb och miljövärdar finns i många av våra områden.

I Västerås samarbetar vi också med den lokala hyresgästföreningen. Snart ska vi teckna ett gemensamt avtal för större boinflytande för våra hyresgäster.

– Jag tror att det kommer att göra dialogen och gemenskapen med hyresgästerna ännu bättre. Vi vill skapa en sammanhållning mellan hyresvärd och hyresgäster, säger Magnus.

Peter menar att ett bosocialt arbete måste vara långsiktigt och att det inte finns någon snabb och enkel lösning på sociala problem. Men det gör honom inte nedslagen alls.

– Möjligheterna är oändliga. Det är det som är så kul. När man får en samverkan att fungera får det enorm effekt, säger han till Förvaltarforum.

Magnus Munter är också optimistisk och ser redan tecken på att Bäckby börjar blomma upp.

– Jag tycker att våra områden börjar kännas tryggare och nerskräpningen minskar. Jag blir så glad när jag ser att våra hyresgäster hjälper till att plocka upp skräp och gör fint i våra rabatter, säger Magnus.

Läs artikeln i Förvaltarforum

Arkiv

2024-07-16

Victoriahems hyresgäster är nöjda med servicen

Läs mer

2024-07-05

Nya löparbanor uppmuntrar till mer rörelse hos barn och unga

Läs mer

2024-06-07

Många insatser gör Vårby gård tryggt och trivsamt

Läs mer

2024-06-05

Poolen i Brandbergen öppnar för sommaren

Läs mer

2024-05-30

Träffa oss på Järvaveckan!

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen