2022-03-21

Vi storsatsar på minskade utsläpp i Örebro

Earth Hour För Klimatet Och Hållbarheten (1)

Nu storsatsar vi på att minska utsläppen från våra fastigheter. I Örebro har vi minskat vårt utsläpp av koldioxid med cirka 140 ton per år.

Bostadssektorn står för den allra största delen av utsläpp av koldioxid i Sverige. Victoriahems lägenheter i Örebro ligger i de så kallade miljonprogrammen och byggdes på 1960- och 70-talen, då kraven på energieffektivitet inte var så höga. Därför behöver vi göra flera saker för att minska på användningen av energi i husen.

Insatser har gjorts för att minska läckage av värme. Till exempel har alla tak i Victoriahems fastigheter i Varberga tilläggsisolerats och många fönster och balkongdörrar i beståndet håller på att bytas ut till energibesparande treglas. De tekniska systemen har uppdaterats med nya värmecentraler och ventilationsaggregat och lägenheternas temperatur har setts över och håller en jämn nivå.

En annan insats handlar om att minska användningen av energi. Vitvaror med hög energiförbrukning har i samtliga tvättstugor bytts ut till nya energisnåla och miljöklassade maskiner. Alla lägenheter har fått snålspolande duschmunstycken installerade och all gammal belysning i Victoriahems områden i Örebro har bytts ut mot rörelsestyrd led-belysning.

Ett tredje sätt att arbeta på tar fasta på den tekniska utvecklingen. Alla lägenheter har fått temperaturmätare som styrs av AI (artificiell intelligens). Med hjälp av dessa kan både vi och våra hyresgäster läsa av inomhustemperatur och luftfuktighet online. Fastigheterna har även fått nya värmecentraler som är uppkopplade till SMHI och styrs av väderprognoser.

- Det gör att inomhustemperaturen höjs innan det blir kallt ute. Hyresgästen får ett behagligare klimat inomhus och vi kan värma upp huset när energibelastningen på nätet är lägre. Vi kan också minska värmetillförseln innan temperaturen stiger utomhus, vilket sparar energi, säger Pierre Lundberg, områdeschef i Örebro.

- Klagomålen på värmen i lägenheterna har minskat betydligt. Även andra serviceanmälningar har blivit färre – det visar att detta arbete ger effekt, säger Pierre Lundberg.

Sedan dessa och andra insatser gjorts har Victoriahem i Örebro minskat sitt utsläpp av koldioxid med cirka 140 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från bilkörning med en bensinbil ungefär 29 varv runt jorden.

Den 26 mars är det Earth Hour. Det kommer Victoriahem i Örebro att uppmärksamma som en del i sitt hållbarhetsarbete. En tävling där hyresgästerna får lämna in sina bästa tips på hur man kan spara energi kommer att hållas samma vecka och i Brickebacken får hyresgästerna hjälpa till att tända 800 marschaller den 26 mars klockan 20.00.

- Vi kan göra mycket som fastighetsägare men för att minska påverkan på klimatet så behöver vi alla hjälpa till, både fastighetsägare och privatpersoner, säger Pierre Lundberg.

 

IMD för vatten i Örebro

I mars infördes individuell mätning och debitering av vatten i Örebro. 

Se SVT intervjun med Pierre Lundberg här >>
Läs pressmeddelandet här >>

 

Arkiv

2024-06-07

Många insatser gör Vårby gård tryggt och trivsamt

Läs mer

2024-06-05

Poolen i Brandbergen öppnar för sommaren

Läs mer

2024-05-30

Träffa oss på Järvaveckan!

Läs mer

2024-05-13

Vi vill veta vad våra hyresgäster tycker

Läs mer

2024-04-25

Inas har koll på garaget i Husby

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen