2022-02-08

Vi inför individuell mätning och debitering av vatten i Örebro

Pierre Lundberg Örebro (1)

Victoriahem inför systemet individuell mätning och debitering (IMD) av vatten i 400 lägenheter i Örebro. Det kommer att gynna såväl miljön som hyresgästerna, menar Pierre Lundberg, områdeschef för Victoriahem i Örebro.

40 procent av Sveriges energianvändning kommer från fastighetssektorn. Som en stor fastighetsägare har vi ett ansvar för att minska vårt klimatavtryck och även en stor möjlighet att bidra till minskade utsläpp. I Örebro har vi arbetat med många energibesparande åtgärder. Och nu är det dags att införa IMD.

– Vi hoppas att kunna minska vattenförbrukningen med nästan 30 procent när vi installerat IMD i alla våra fastigheter i Brickebacken, säger Pierre Lundberg.

IMD innebär att vi mäter förbrukningen av varmt och kallt vatten i varje enskild lägenhet och varje hushåll betalar för det vatten just de förbrukar. Med dagens system betalar alla hyresgäster lika mycket, oavsett hur mycket vatten de använder.

– En mängd vatten ingår i hyran. En hyresgäst som använder mindre vatten än vad som ingår, får tillbaka pengar. Den som använder mer, får betala lite mer. Vi har tidigare genomfört liknande projekt i andra städer i landet. Nyköping är ett väldigt gott exempel där hela 80 procent av hyresgästerna får pengar tillbaka på sin hyra, säger Pierre Lundberg.

Den 1 mars startar systemet i vårt största bestånd i Brickebacken med 400 bostäder. Hyresgästerna har då kunnat kontrollmäta sin vattenförbrukning i två månader.

– Vi har redan installerat snålspolande duschmunstycken i alla lägenheter, vilket ger hyresgästerna goda förutsättningar för att spara vatten, berättar Pierre Lundberg.

Systemet används redan av Örebros allmännyttiga bostadsbolag och är framförhandlat med Hyresgästföreningen.

– Det känns extra roligt att vi har ett stort stöd av Hyresgästföreningen som även de ställer sig väldigt positiva till detta. Det är en win-win för alla om vi får ner vattenförbrukningen och i Örebro finns det en stor potential för det. Det känns riktigt bra, avslutar Pierre Lundberg.

Se gärna reportage i SVT om införandet av IMD i Örebro. 

Arkiv

2023-12-01

Gottsunda flyttas ned på polisens lista över utsatta områden

Läs mer

2023-12-01

Karlslund flyttas ned på polisens lista över utsatta områden

Läs mer

2023-11-20

Trapphusmöten får hyresgäster att prata

Läs mer

2023-11-16

Fattigdomen minskar i Herrgården på Rosengård

Läs mer

2023-10-31

Det här tycker våra hyresgäster om vår service

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen