2022-02-08

Vi inför individuell mätning och debitering av vatten i Örebro

Pierre Lundberg Örebro (1)

Victoriahem inför systemet individuell mätning och debitering (IMD) av vatten i 400 lägenheter i Örebro. Det kommer att gynna såväl miljön som hyresgästerna, menar Pierre Lundberg, områdeschef för Victoriahem i Örebro.

40 procent av Sveriges energianvändning kommer från fastighetssektorn. Som en stor fastighetsägare har vi ett ansvar för att minska vårt klimatavtryck och även en stor möjlighet att bidra till minskade utsläpp. I Örebro har vi arbetat med många energibesparande åtgärder. Och nu är det dags att införa IMD.

– Vi hoppas att kunna minska vattenförbrukningen med nästan 30 procent när vi installerat IMD i alla våra fastigheter i Brickebacken, säger Pierre Lundberg.

IMD innebär att vi mäter förbrukningen av varmt och kallt vatten i varje enskild lägenhet och varje hushåll betalar för det vatten just de förbrukar. Med dagens system betalar alla hyresgäster lika mycket, oavsett hur mycket vatten de använder.

– En mängd vatten ingår i hyran. En hyresgäst som använder mindre vatten än vad som ingår, får tillbaka pengar. Den som använder mer, får betala lite mer. Vi har tidigare genomfört liknande projekt i andra städer i landet. Nyköping är ett väldigt gott exempel där hela 80 procent av hyresgästerna får pengar tillbaka på sin hyra, säger Pierre Lundberg.

Den 1 mars startar systemet i vårt största bestånd i Brickebacken med 400 bostäder. Hyresgästerna har då kunnat kontrollmäta sin vattenförbrukning i två månader.

– Vi har redan installerat snålspolande duschmunstycken i alla lägenheter, vilket ger hyresgästerna goda förutsättningar för att spara vatten, berättar Pierre Lundberg.

Systemet används redan av Örebros allmännyttiga bostadsbolag och är framförhandlat med Hyresgästföreningen.

– Det känns extra roligt att vi har ett stort stöd av Hyresgästföreningen som även de ställer sig väldigt positiva till detta. Det är en win-win för alla om vi får ner vattenförbrukningen och i Örebro finns det en stor potential för det. Det känns riktigt bra, avslutar Pierre Lundberg.

Se gärna reportage i SVT om införandet av IMD i Örebro. 

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen