2023-08-25

Trivseln blommar med odlingslådor

Stadsodling I Arboga

I Arboga och Köping blommar både växter och grannsämja. Genom ett initiativ från våra uthyrare har en grupp hyresgäster börjat odla tillsammans. Och nu fikas och samtalas det kanske mer än någonsin bland grannarna.

Odlingslådorna vid den övergivna bouleplanen i Vilsta i Arboga har blivit en samlingspunkt där grannar träffas.

- Det är inte bara vi som odlar utan även de omkring får vara med i gemenskapen. De kommer också hit, sätter sig på bänkarna intill, ställer frågor och får en pratstund.

Det berättar Mikaela, en av hyresgästerna i Vilsta som tackade ja när Victoriahem frågade om det fanns intresse för att odla. 

Skaffade en odlingscoach

Via föreningen Odlingslådan har Victoriahems förvaltningar i Arboga och Köping anlitat en ”odlingscoach” som ordnar gemensamma träffar och utbildar i odling. Victoriahem står även för kostnaden av odlingslådor och trädgårdsverktyg.

- Stadsodling är ett bra sätt att föra människor samman, att få dem att vistas ute för att jobba ihop. Vi tror att det skapar en positiv spiral och gör att människor vill bo i våra områden. I Arboga har till exempel odlarna bestämt sig för att ses varje söndag, säger vår uthyrare Jenny.

Tio odlingslådor i Vilsta

I Vilsta finns tio lådor som nästan bågnar av allt som tagit fart. Försommarens hetta och torka gjorde att det tog tid innan växtligheten kom igång, men med regnet har lådorna fyllts med färger och nu finns mycket att skörda.

- Vi lär oss av varandra och inspireras. Eftersom vi är en grupp med åtta odlare kan vi hjälpa varandra till exempel med vattning. Viktigast är att det inte ska vara krångligt att odla, inte så avancerat utan roligt, säger Mikaela.

Det var väldigt betydelsefullt att få hjälp av coachen Susanna att komma igång, understryker Mikaela:

- Det är också bra att hon skapat en Facebook-grupp där fler odlare är med och där hon är tillgänglig och kan svara på frågor.

Personalen jätteglada över projektet

Mikaela har även en kolonilott en bit bort där hon odlar ännu mer, men som mamma är det inte möjligt att vara där så ofta. Lådan på gården blir ett perfekt komplement när hon inte kan komma iväg till lotten. Och den sociala delen med odlingslådorna gör också att det är trevligt att bara vara där och träffa sina grannar.

- Alla vi i personalen är jätteglada över detta projekt. Vi ser att det har gett ett tryggare boende och att fler hyresgäster träffas på gården och pratar och dricker kaffe tillsammans, säger Jenny.

 

På bilden står Jenny vid odlingslådorna och trädgårdsskjulet i Arboga.

Arkiv

2024-02-19

Våra förvaltningar i Haninge utsedda till Årets eldsjäl

Läs mer

2024-01-17

Hyresgästerna i Rinkeby har fått lekplatser byggda efter sina önskemål

Läs mer

2024-01-16

Flest lägenheter till Bostadsförmedlingen i Stockholm

Läs mer

2023-12-08

Polisen ser en positiv utveckling i Järvaområdet

Läs mer

2023-12-04

”Målet är att Lövgärdet ska strykas från polisens lista”

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen