2021-08-18

Sommarjobbare sätter färg på Bro

Sommarjobbare Sätter Färg På Bro

Tillsammans med Ung Kraft Bro, Upplands-Bro kommun och flera andra hyresvärdar hjälper Hembla till att skapa sommarjobb för 60 ungdomar i Bro i år.

– Att vi visar att vi har en tillit till ungdomar är en viktig del av projektet, säger projektledaren Ayelen.

Det är full fart i Finnstaområdet i Bro, där Hembla har sina lägenheter. Tre energiska sommarjobbare sliter med att rensa buskar i värmen. Hemblas vikarierande förvaltare Armel förbereder för grillning för alla sommarjobbare men måste ta en paus för ett viktigt möte. Fyra tioåriga flickor har gått upp tidigt på sommarlovet för att träffa Armel och berätta vad de tycker saknas i deras område. Nya grillar, en stor gunga, en plaskdamm och linbana är några saker de önskar. Armel och Hemblas bosociala chef Jorunn Rådberg tackar för förslagen, kanske något eller några av dem kan bli verklighet.

Inne på Hemblas kontor sitter Ayelen. Hon är 19 år gammal och arbetar som projektledare för Ung Kraft Bro, ett kommunalt projekt som tar hand om arbetsledningen för sommarjobben.

– Det roligaste med det här jobbet är att det är fritt och att man får vara kreativ. Jag brinner för att vara kreativ och för att ungdomar ska få vara en del av förändringen i sitt område, säger hon.

– Jag tror att de uppskattar det, ingen har tyckt att en uppgift har varit meningslös.

Och kreativiteten har verkligen flödat. Med hjälp av mallar som Ayelen gjort har ungdomarna spraymålat en trist och mörk gångtunnel och förvandlat den till ett akvarium med färgglada fiskar på väggarna. Bänkar har målats i vackra mönster, smutsiga väggar har fått ny färg och ser ljusa och rena ut.

– Att måla har varit roligast, tycker Abdullah, som å andra sidan inte var så förtjust i att klippa buskar:

– Det var jobbigt och mycket arbete.

Det är andra året han sommarjobbar och nästa sommar är han redo att prova på ett annat arbete, säger han.

Ayelen är nöjd med att över 80 procent av de som sommarjobbat har svarat att de skulle vilja göra det igen i en enkät som delats ut.

Sommarjobbarna har också varit med att planera och genomföra olika aktiviteter för de boende i Bro. Fika, hoppborg för barnen och fotboll där spelarna är iklädda luftfyllda jättebollar har lockat många familjer under sommaren och skapat glad stämning.

– När vi skapar förändring måste det vara förändring som syns och som syns snabbt, annars tappar man motivationen. Det här projektet visar att vi har en tillit till ungdomarna och att vi tror att de klarar av saker. Det är en viktig del, menar hon.

Alla sommarjobbare har samlats för att äta nygrillad korv och hamburgare, sedan ska de iväg för att spela basket. Att bygga gemenskap och trivsel ingår också i sommarjobbsprojektet.

Hemblas förhoppning är att sommarjobb kan öka ungas engagemang för utvecklingen i sina områden.

– Och så bidrar sommarjobbarna med rörelse, liv och kreativitet samtidigt som de skapar en levande stadsdel med en massa skratt, säger Patrick, områdeschef för Hembla i Bro.

Arkiv

2024-07-16

Victoriahems hyresgäster är nöjda med servicen

Läs mer

2024-07-05

Nya löparbanor uppmuntrar till mer rörelse hos barn och unga

Läs mer

2024-06-07

Många insatser gör Vårby gård tryggt och trivsamt

Läs mer

2024-06-05

Poolen i Brandbergen öppnar för sommaren

Läs mer

2024-05-30

Träffa oss på Järvaveckan!

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen