2021-11-15

Samma drömmar om vårt arbete i Alby

Therese Afram

”Kärleken till Alby lyftes idag.” Det säger Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen. De gjorde ett studiebesök hos oss i vårt gemensamma område Alby och det visade sig att vi har mycket lika ambitioner och önskningar med vårt arbete.

Alby är ett miljonprogramsområde i Botkyrka kommun. Det finns på polisens lista över särskilt utsatta områden och har stora sociala och ekonomiska utmaningar. Men när det allmännyttiga bostadsbolaget Botkyrkabyggen kom på studiebesök var det möjligheterna som lyftes fram.

Botkyrkabyggens styrelse gör ett studiebesök hos en annan fastighetsägare en gång per år, för att lära sig nytt, nätverka och bygga samarbeten.

– Hembla har blivit associerad medlem i Sveriges allmännytta och det är spännande att se hur privata aktörer som är medlemmar där jobbar. Vi är också på samma plats och jobbar sida vid sida här i Alby för att skapa trivsel och förädla den här platsen. Och så har Hembla köpt 1 300 av våra tidigare lägenheter, så det kändes naturligt att vända sig till er, sade Chris Österlund.

Vi fick chansen att presentera vårt bosociala arbete, våra planer för nyproducerade hus och våra projekt. Och självklart tog vi en promenad runt våra fastigheter under glatt småprat.

I våra föredrag och samtal blev det tydligt hur mycket gemensamt vi har i sättet vi arbetar på och de planer vi gör för området.

– Vi delar samma utmaningar och det är bra att samarbeta för att lösa samma problem. Vi jobbar väldigt lika och istället för att ni jobbar på er sida och vi på vår, kan vi göra det tillsammans, menade Viveka Boberg, områdeschef hos Botkyrkabyggen i Alby.

– Det känns skönt att träffa likasinnade med samma mål och samma inställning – att vara stolt över Alby, sade hon.

Chris Österlund reflekterade över att Alby får mycket negativ uppmärksamhet:

– Vi sopar inte problemen under mattan, men kärleken till Alby lyftes idag. Man känner hur viktigt Alby är för många människor och det vi gör har betydelse. Ifrån den här dagen tar jag med mig att vi har otroligt mycket gemensamma utmaningar och jag ser verkligen värdet av att samarbeta så att vi inte uppfinner hjulet flera gånger.

Som fastighetsägare har vi både ett ansvar och en möjlighet att påverka utvecklingen för våra områden. En viktig del i vårt uppdrag är det bosociala arbetet, där vi samarbetar med lokala föreningar, andra fastighetsägare och kommunen, bland andra. I Alby har Hembla till exempel tillsammans med det kreativa centret Subtopia nyss sett till att en grå, tråkig mur blev målad med vackra bilder som hyresgästerna fick inspirera till.

– Det är riktigt fint att ni gör så mycket socialt arbete – det behövs om man ska göra något bra i områdena, sade Petra Nylund, ledamot i Botkyrkabyggens styrelse.

Och det är något som gör oss glada att höra. Att få bekräftelse för sina insatser är viktigt för alla och kanske lite extra när man brinner för ett område som behöver mycket omtanke och långsiktigt tålamod för att kunna utvecklas och blomma. Vi vill därför tacka även Botkyrkabyggens ordförande Bo Johansson, som när dagen var slut sade:

– Vi är jätteimponerade – ni motsvarar våra förväntningar helt och hållet. Den här träffen var så bra och nu kan vi lägga upp vårt samarbete framöver.

Och vår områdeschef i Alby, Therese Afram, var optimistisk och glad efter studiebesöket.

– Detta är bara början på något ännu bättre, kommenterade hon glatt.

Arkiv

2024-06-07

Många insatser gör Vårby gård tryggt och trivsamt

Läs mer

2024-06-05

Poolen i Brandbergen öppnar för sommaren

Läs mer

2024-05-30

Träffa oss på Järvaveckan!

Läs mer

2024-05-13

Vi vill veta vad våra hyresgäster tycker

Läs mer

2024-04-25

Inas har koll på garaget i Husby

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen