2021-06-30

Ronjabollen ska stärka unga flickor i Uppsala

Ronjabollen

Fotboll varvat med viktiga samtal om livet ska få unga flickor i stadsdelen Gottsunda i Uppsala att växa. Hembla inleder nu ett samarbete med Uppsala Fotboll kring Ronjabollen – ett integrationsprojekt med idrotten som utgångspunkt.

– Många av våra hus finns i bostadsområden som brukar beskrivas som socioekonomiskt utsatta. Därför är bosocialt arbete en integrerad del i vår verksamhet. Vi kan göra en hel del på egen hand, men samarbeten som detta är också väldigt värdefulla för oss, säger Patrick Benchimol, vår områdeschef i Uppsala.

Målet med Ronjabollen är att nå flickor som inte vanligtvis är så delaktiga i föreningslivet. I en trygg miljö varvas fotboll med värderingsövningar och samtal om frågor som jämställdhet, rättigheter, demokrati och självkänsla.

– Uppsala Fotboll gör redan i dag ett jättefint arbete med Ronjabollen i andra stadsdelar. Att målgruppen är unga tjejer känns extra viktigt. Flickorna står många gånger i skuggan av tuffare killar och kan behöva hjälp med att stärka både självkänsla och sin plats i samhället, säger Patrick Benchimol.

Uppsala Fotboll är en fotbollsförening som bedriver fotbollsverksamhet med särskild inriktning mot flick- och damfotboll. Föreningen bedriver också ett flertal samhällsprojekt varav Ronjabollen är ett.

– Tack vare detta samarbete kan vi i Uppsala Fotboll växla upp arbetet med Ronjabollen och på så vis finnas på de platser där vi behövs som mest. Under 2020 tog vi beslutet att omvandla Ronjabollen från ett projekt med tidsbestämt slut till en bestående verksamhet där vi har som mål att finnas kvar i området så länge behovet finns, säger Linn Andersson, verksamhetsansvarig för Ronjabollen, Uppsala Fotboll.

Ronjabollen vänder sig till flickor i åldrarna 8–15 år. Med start i augusti kommer aktiviteterna bedrivas en dag i veckan i Lilla Valsätraskolan i Gottsunda.

– Hembla gör det nu möjligt för oss att skapa en hållbar organisation kring satsningen i Gottsunda där vårt gemensamma arbete bidrar till delaktighet och integration för tjejer, något som på sikt leder till ökad jämställdhet i samhället. Vi ser väldigt mycket fram emot starten i höst, säger Linn Andersson.

Arkiv

2023-10-10

Överenskommelse med Hyresgästföreningen om hyran i Malmö

Läs mer

2023-09-25

Arshia jobbar för återvinningen i Vårby gård

Läs mer

2023-09-12

Hyresgäster i Rinkeby känner sig tryggare

Läs mer

2023-09-08

Färre skadedjur och nöjdare hyresgäster med moloker

Läs mer

2023-09-04

90 procent av boende i Köping nöjda med servicen

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen