2022-10-24

”Närvaro visar att vi bryr oss om tryggheten”

Trygghetsvandring

”Det är viktigt att hyresgästerna trivs och känner sig trygga.” Det säger Kerstin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen i Vårby gård. Nu har vi börjat göra trygghetsvandringar tillsammans i bostadsområdet.

En solig eftermiddag träffar Victoriahems områdeschef Therese Afram och förvaltningskoordinator Johan Hultgren tre representanter från den lokala hyresgästföreningen på vårt områdeskontor i Vårby gård. Ordförande Kerstin, kassör Ann och ledamot Anne-May är redo att starta rundan.

Det är premiär för den allra första gemensamma trygghetsvandringen med Victoriahem och den lokala hyresgästföreningen i Vårby gård.

- Hyresgästföreningen är till för att skapa inflytande, trygghet och gemenskap i vårt område. Det är en mötesplats som är tillgänglig när boende har frågor, säger Kerstin.

Therese anser att den lokala hyresgästföreningen kan bidra till att förvaltningen av bostadsområdet blir bättre.

- De är en viktig länk mellan oss och hyresgästerna. Genom dem vi får information om önskemål och utmaningar som inte alltid kommer fram till oss. Tillsammans kan vi utveckla området framåt, säger hon.

Vårby gård har funnits i femtio år

Både Kerstin och Anne-May har bott i Vårby gård i femtio år – ungefär lika länge som förorten har funnits! Anne-May har nattvandrat i många år och känner Vårby som sin egen bakficka.

- Vi går på varje gata i Vårby gård, ibland är vi klara vid 24.00, ibland senare. Jag har bott här länge och har sett både upp- och nergångar i området, säger hon.

Vårby gård ligger i Huddinge kommun i Stockholms län och byggdes som en del av miljonprogrammet under 1960- och 70-talen. Husen är i behov av renovering på sina platser, men strukturen är fortfarande bra. Kerstin poängterar att det är viktigt att upprustningen av Vårby gård tar fart, att underhållet legat efter alldeles för länge och behovet är stort.

Nyfikna hyresgäster bjuder på kaffe

Men här finns även många välskötta och blommande uteplatser, glada barn och lummiga lekplatser. Nyfikna hyresgäster kommer och ställer frågor och rapporterar fel till gruppen, som för synlighetens skull går klädda i gula västar.

En hyresgäst berättar om den flera hundra år gamla eken som står utanför hennes balkong. En annan bjuder in på kaffe i sin lägenhet. Gruppen tackar nej – de har redan blivit bjudna på kaffe i Vårbys berömda bowlinghall. Hit kommer spelare från hela Stockholmsområdet och hallen är fräsch och välkomnande.

Hitta otrygga platser i bostadsområdet

Trygghetsvandringen går ut på att hitta otrygga platser och inslag i bostadsområdet: träd som skymmer ljuset från lyktstolpar, lekplatser som blir mörka på kvällarna, öppna stoppbommar, förrädiska potthål i marken. Therese och Johan tar anteckningar och bilder.

- Jag tycker det är viktigt att rensa bort grenar och buskar så att belysningen syns ordentligt – det är inte trivsamt att komma hem i mörkret, säger Ann.

Gemenskap viktigt för tryggheten

Kerstin menar att gemenskapen mellan hyresgästerna också är en viktig del för att skapa ett tryggt bostadsområde.

- Vi arrangerar gemensamma aktiviteter för mer sammanhållning i området. Det gör att vi känner igen varandra, vilket gör det lättare att prata med varandra. Och det gör att fler hyresgäster engagerar sig mer, säger hon.

Det kan handla om grillaktiviteter, tipspromenader, fika eller familjedagar tillsammans med hyresgästerna. När Vårby gård fyllde 50 år i somras var det självklart att Hyresgästföreningen och Victoriahem planerade ihop för att fira sin förort på bästa sätt.

Bygger samarbete med Hyresgästföreningen

Johan menar att trygghetsvandringen och andra aktiviteter bygger ett bättre samarbete med Hyresgästföreningen. Han var nöjd med den första gemensamma trygghetsvandringen och vill gärna ha fler.

- Vi kan gå på nya ställen, som i loftgångar, inne i fastigheterna och i källargångar. Vi kan också gå runt i andra fastighetsägares områden, så att hyresgästerna ser att vi agerar tillsammans.

- Vår närvaro visar hyresgästerna att vi finns där och att vi bryr oss. Jag tror att det känns bra för hyresgästerna att vi visar att tryggheten är viktig för oss, säger han.

Arkiv

2023-10-10

Överenskommelse med Hyresgästföreningen om hyran i Malmö

Läs mer

2023-09-25

Arshia jobbar för återvinningen i Vårby gård

Läs mer

2023-09-12

Hyresgäster i Rinkeby känner sig tryggare

Läs mer

2023-09-08

Färre skadedjur och nöjdare hyresgäster med moloker

Läs mer

2023-09-04

90 procent av boende i Köping nöjda med servicen

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen