2022-10-12

Modell för hyresförhandlingar skyddar hyresgäster

Forhandla Hyror 2023

Nu börjar de årliga hyresförhandlingarna. De sker under en tid av stora förändringar som påverkar både hyresvärdar och hyresgäster. Men vi tror att vi ska komma överens ganska snabbt ändå. Anledningen är en ny förhandlingsmodell.

Varje år förhandlas hyror mellan privata fastighetsägare, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. Förhandlingarna om hyrorna för 2023 sker under oroliga omständigheter och stora kostnadsökningar på både varor och tjänster. Priset på el och bensin, som i hög grad påverkar ekonomin för både hyresgäster och hyresvärdar, har ökat kraftigt.

Trots detta tror vi att parterna ganska snabbt ska nå överenskommelser om hyrorna.

Skydd mot ökade kostnader för hyresgäster

Till att börja med har alla förhandlande parter kommit överens om fem faktorer som hyresförhandlingarna ska fokusera på. Men framförallt har vi nu kommit överens om en ny modell som ska styra förhandlingarna.

Denna modell förhindrar att alla ökade kostnader läggs på hyresgästerna och ger dem ett skydd som övriga hushåll inte får. Samtidigt ser modellen till att utvecklingen av hyrorna blir mer stabil och förutsägbar, vilket är positivt för alla.

Fastighetsägare är beredda att ta ansvar

”Trots de ekonomiska utmaningar detta innebär för landets hyresvärdar, anser vi att den nya modellen ska följas. Det är det värt för att få ett bättre fungerande förhandlingssystem. Vi som fastighetsägare är beredda att ta ansvar i en unik situation. Vi räknar därför med att de förhandlande parterna kommer att hedra den överenskomna modellen.”

Det skriver vi tillsammans med de privata fastighetsägarna Rikshem, Willhem, Heimstaden och Lundbergs fastigheter i en debattartikel i Dagens Industri.

Debatt: Ny förhandlingsmodell skyddar hyresgästerna

Arkiv

2023-06-08

Hyresgäster skapar konst för trygghet

Läs mer

2023-06-02

92 nya bostäder i Kållered är inflyttade

Läs mer

2023-05-31

Träffa oss under Järvaveckan

Läs mer

2023-05-22

Vad tycker hyresgästerna om oss som hyresvärd?

Läs mer

2023-05-08

1 000 återbrukade fönster på väg till Ukraina

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen