2023-09-25

Arshia jobbar för återvinningen i Vårby gård

Sortera Avfall I Miljonprogrammet

Arshia är miljövärden i miljonprogrammet Vårby gård som brinner för avfallssortering och återvinning. Kommunikation med hyresgästerna är nyckeln för att lyckas med återvinningscykeln, menar hon.

Arshia började som miljövärd hos Victoriahem i maj 2023. Hon ser till att bostadsområdena Vårby gård och Vårberg i södra Stockholm hålls rena och snygga.

Hon kontrollerar att det inte ligger farliga saker som barnen kan skada sig på vid lekplatser och fotbollsplaner och plockar bort kläder som glömts i tvättstugan. Hon städar runt avfallsstationerna och lägger ärenden till teknikerna om något behöver lagas.

Ansvarar för rena miljöstugor

En stor del av Arshias ansvar är att se till att miljöstugorna är rena och att avfallet i dem sorteras på rätt sätt.

- Jag städar dem varje dag. Det får inte stå saker i vägen, så att till exempel äldre med rullatorer inte kan komma in, säger hon.

Arshia har en utbildning i barn- och ungdomspsykologi från sitt hemland Pakistan, och det är kunskap hon drar nytta av i sin tjänst som miljövärd.

- Det viktigaste är att kommunicera med hyresgästerna. Man måste vara lugn, social och flexibel i den här branschen och lyssna på hyresgästernas budskap, säger hon.

En utmaning för alla hyresvärdar är att se till att avfall sorteras rätt i deras bostadsområden.

- Det är en viktig fråga för samhället, ekonomin och miljön. De produkter vi återvinner kommer tillbaka till oss och vi måste se till att återvinningscykeln fungerar, menar Arshia.

Tydlig information for sortering av avfall

Hon går in i en miljöstuga i Vårby gård. Allt är rent och prydligt, kärlen har gott om plats eftersom de flesta tömdes dagen innan. Men här står också en del saker som egentligen skulle ha lämnats på en återvinningscentral.

- Tydlig information och tydliga skyltar som visar hur man sorterar rätt och varför det är så värdefullt är nödvändigt. Vi måste berätta för hyresgästerna om vad man gör med farligt avfall, säger Arshia.

I Vårby gård och Vårberg har förvaltningen ibland möten som handlar om sortering av avfall. De bjuder hyresgästerna på fika, delar ut information och berättar om hur det fungerar. Arshia träffar dagligen hyresgäster och pratar med dem på plats.

- Alla behöver förstå hur sortering fungerar, från förskoleåldern och uppåt!

Arkiv

2024-05-13

Vi vill veta vad våra hyresgäster tycker

Läs mer

2024-04-25

Inas har koll på garaget i Husby

Läs mer

2024-03-27

Victoriahem i Västerås använder 30 procent mindre vatten

Läs mer

2024-03-25

Så fick Nesrin jobb hos Victoriahems entreprenör

Läs mer

2024-03-22

Så lyckas Victoriahem minska sin vattenförbrukning

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen