2023-05-08

1 000 återbrukade fönster på väg till Ukraina

Två män i arbetskläder står bredvid varandra och ser in i kameran.

Vi håller på med stora renoveringar av våra hus i Heleneholm i Malmö. Som ett resultat har vi 700 fönster i bra skick till övers. Vår totalentreprenör bidrar med 300 fönster till. Nu skickas de till Ukraina.

Den första transporten med drygt 450 fönster lämnade Malmö med lastbil i maj.

–  Allt har gått som planerat, vilket känns jätteskönt. Fönstren finns nu i en lagerlokal i östra Polen, därifrån kommer de att levereras i omgångar till Ukraina. Lokala hjälporganisationer ser till att fönstren hamnar där de bäst behövs, säger vår projektledare Noah Hammarling.

Victoriahem har installerat nya fönster med bättre energistandard som en del av fasadrenoveringarna. De gamla fönstren är i tillräckligt gott skick för att kunna återbrukas, men i Sverige får de inte användas eftersom energivärdet är för lågt.

–  De är trots det i gott skick, så vi vill självklart att de ska kunna återbrukas. Och i Ukraina är behovet av byggmaterial förstås stort efter all förstörelse som kriget innebär, säger Noah Hammarling.

Morneon Fasad AB är Victoriahems totalentreprenör i Heleneholm. De kom på idén att skicka fönstren till Ukraina och bidrar med 300 fönster från andra projekt samt står för transporten till lagerlokalen i Polen. Sammanlagt skickas 1 000 fönster ner till Ukraina.

Fönster behövs i Ukraina

– Just fönster är något som verkligen behövs i Ukraina och det känns bra att kunna hjälpa ukrainarna att återuppbygga sina fastigheter. Att skänka fönster för återbruk gör också att klimatavtrycket blir mindre. Vi är glada över att det har gått så bra att lösa allt praktiskt och att vår idé blir verklighet, säger Frej Josefsson, vd för Morneon Fasad AB.

Ytterligare fyra lastbilstransporter med resten av fönstren kommer att gå under våren.

Arkiv

2023-07-18

Möten med Hyresgästföreningen ger bättre service

Läs mer

2023-07-07

Blommor och bin frodas i Borås

Läs mer

2023-06-08

Hyresgäster skapar konst för trygghet

Läs mer

2023-06-02

92 nya bostäder i Kållered är inflyttade

Läs mer

2023-05-31

Träffa oss under Järvaveckan

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen