Värme och ventilation

Du ska ha ett skönt inomhusklimat i din lägenhet. Inte för varmt och inte för kallt. Vårt mål är att du ska ha en behaglig temperatur, som inte understiger 20 grader.

För varje grad varmare vi har inomhus ökar husets energianvändning och påverkan på klimatet. Upplever du att det är kallt i din lägenhet finns det vissa saker du själv kan göra för att påverka inomhustemperaturen. 

Fem tips för ett bättre inomhusklimat när det är kallt ute

  • Kontrollera att alla element är fullt påskruvade. Reglagen ska vara skruvade så långt moturs det går.
  • Ställ inte möbler framför elementen.
  • Se till att ventiler i fönster är öppna och rengjorda.
  • Låt inte gardiner täcka för ventiler, fönster eller element.
  • Håll entrédörrar och fönster stängda, vädra snabbt.

När sätts värmen på?

Många tror att värmen sätts på ett visst datum, men elementen justeras automatiskt efter utomhustemperaturen. Systemet är inställt på att gå i gång när temperaturen ligger stabilt under 17 grader. Det är därför det kan vara svårt att hålla en stabil inomhustemperatur på våren och hösten när det är kalla nätter och varmare dagar.

Det kan ta några dagar innan inomhustemperaturen har anpassat sig till ett kallare väder, så det gäller att ha lite tålamod.

Varför är elementen kalla ibland?

Ett kallt element behöver inte betyda att något är fel. När elementet har värmt upp rummet till rätt temperatur stängs det av och svalnar efter ett tag. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute.

Vad gäller med ventilationsluckor?

Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det. Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern.

Om du stänger ventilerna så hindras luft från att komma in och risken för mögel ökar. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.

Ventilerna ska du hålla rena så att luften kan strömma fritt. Ibland gör vi ventilationskontroller i huset. Då behöver vi komma in i din lägenhet och kontrollera att dina ventiler är rätt inställda.

Har du rätt temperatur inomhus?

Har du följt våra tips ovan men tycker fortfarande att det är för kallt i lägenheten rekommenderar vi att du kontrollerar temperaturen. Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet. Visar termometern under 20 grader gör du en serviceanmälan på Mina sidor.