Tips för köket

Det är viktigt att du tar hand om dina vitvaror på rätt sätt. Spisen, ugnen och kylen ska rengöras och frysen ska frostas av. Då håller de längre och det är bra för miljön.

4 tips för köket

  • Se upp för kondens. Längst bak i kylskåpet finns en avrinningskanal. Den behöver du hålla ren, annars bildas kondens i kylskåpet. Kondens gör att bakterier trivs.
  • Frosta av frysen. När det bildas is i frysen behöver du frosta av den. Då håller maten bättre och frysen drar mindre el.
  • Håll fläkten ren. Din köksfläkt har ett filter där fett från matlagningen fastnar. Det måste du rengöra ibland. Du kan med fördel diska filtret i diskmaskinen.
  • Rensa vattenlåset. Vattenlåset under köksvasken behöver du skruva isär och göra rent ibland. Var noga med att det blir tätt när du sätter ihop det igen, så att det inte uppstår läckage som kan leda till vattenskador. Behöver du hjälp? Gör en serviceanmälan så kommer ett proffs och hjälper dig.

Spis, häll och ugn

  • Gör rent plattorna med rengöringsmedel för spis eller häll efter varje användning. Var noga
    med att torka av ugnen och ta bort fastbrända matrester.

Fläkt

  • Tvätta det avtagbara filtret i metall med jämna mellanrum.
  • Om du haren kolfilterfläkt, ansvarar du för att byta filtret ungefär en gång per år.

Diskmaskin

  • Gör rent diskmaskinen från matrester och töm filtret i botten på maskinen.
  • Använd diskmaskinssalt och rätt diskmaskinstabletter.

Kyl och frys

  • Rensa avrinningshålet och håll avrinningskanalen ren. Längst bak i kylskåpet finns en avrinningskanal. Den behöver du hålla ren, annars bildas kondens i kylskåpet. Kondens gör att bakterier trivs.
  • Ställ inte mat mot den bakre väggen. Då bildas is på väggen som smälter och samlas i kylskåpet.