2022-02-07

Yonathan förbättrar vår sopsortering

Yonathan Miljövärd Victoriahem Södertälje

"Jag ger aldrig upp. Jag kommer alltid att fortsätta utbilda människor." Det säger Yonathan, en av Victoriahems miljövärdar. I Södertälje håller han rent i miljöhusen och sorterar soporna. Och han visar ofta hyresgästerna hur man sorterar ordentligt.

Varje år anställer vi flera miljövärdar, de flesta är våra hyresgäster. Miljövärdarna jobbar hos oss under tolv eller arton månader. De ser till att våra områden är rena och snygga och de skapar kontakt med hyresgästerna – som alltså oftast är deras egna grannar.

30-åriga Yonathan kom till Sverige från Etiopien för fyra år sedan och bor hos Victoriahem i Ronna i Södertälje med sin fru och dotter. Han har arbetat som miljövärd i några månader.

- Mitt jobb är att sortera soporna. Särskilt på måndagar är miljörummen fulla och jag har mycket att göra, berättar han.

Att sortera sopor var nytt för honom och något han lärde sig i Sverige, säger Yonathan.

- Innan jag fick det här jobbet kunde jag ingenting om sopsortering, det är inte vanligt i mitt land. När jag började som miljövärd lärde jag mig det.

Nu utbildar Yonathan andra hyresgäster i hur man sopsorterar och försöker att motivera dem att sortera ordentligt.

Imran Raza, områdeschef i Södertälje, menar att miljövärdar utför ett mycket viktigt jobb. Tack vare dem har våra områden blivit renare. Skräp som ligger kring miljöhusen tas hand om omgående så att soporna sedan kan hämtas utan problem och sopsorteringen har blivit bättre.

- Som fastighetsägare har vi ett stort ansvar för klimat och miljö och då är det viktigt att det finns personer som jobbar med detta dagligen. Ju mer vi sorterar, desto mer bidrar vi till en bättre miljö och även mindre avfallskostnader, säger Imran.

Victoriahem är en av Sveriges största privata hyresvärdar och tar hand om över 38 000 lägenheter. Det arbetet handlar mycket om att skapa trygga och välkomnande områden. Miljövärdarna bidrar till att bygga gemenskap och trivsel. Yonathan har bra erfarenheter av sina kontakter med de andra hyresgästerna.

- Jag pratar mycket med dem som bor här. Många som bor i Södertälje vet inte hur man sorterar. Jag försöker lära dem och visar på bilderna i miljörummen var de ska sortera kartonger, glas, papper och annat. De flesta jag pratar med är positiva och tackar mig, säger han.

Imran är glad över det jobb Yonathan utför.

- Han har utvecklats otroligt mycket under de månader han varit anställd hos oss. Han har kommit in i gruppen och ställer upp för sina kollegor, säger han.

Yonathan själv trivs med att få göra rent och snyggt och se skillnaden efter sin insats. Och hyresgästerna uppskattar dessutom det han gör. Trots att han ibland har mycket sopor att hantera – särskilt efter helgerna – är han optimist.

- Jag tror inte att jag någonsin kommer att ge upp. Jag kommer alltid att fortsätta utbilda människor, säger han.

 

Fakta om Victoriahems miljövärdar

Våra första miljövärdar anställdes 2013, i Malmö.

2022 kommer vi att ha 70 miljövärdar.

65 procent går direkt vidare till arbete eller studier.

Utvärderingen av konceptet visar att det lyfter våra bostadsområden socialt.

Vi samarbetar med våra leverantörer för att de ska anställa miljövärdarna efter att de slutat hos oss.

Arkiv

2024-06-07

Många insatser gör Vårby gård tryggt och trivsamt

Läs mer

2024-06-05

Poolen i Brandbergen öppnar för sommaren

Läs mer

2024-05-30

Träffa oss på Järvaveckan!

Läs mer

2024-05-13

Vi vill veta vad våra hyresgäster tycker

Läs mer

2024-04-25

Inas har koll på garaget i Husby

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen