2023-10-19

Så här arbetar Södertälje med vårt miljövärdsprogram

Imran Raza Södertälje

Varje år anställer vi cirka 60 miljövärdar som hjälper vår förvaltning att hålla rent och snyggt ute i området och inne i fastigheterna. 65 procent går vidare till studier eller annat jobb. I Södertälje har alla miljövärdar gått vidare till nytt jobb direkt efter programmets slut.

Miljövärdsprogrammet är en del av vårt bosociala arbete. Vi arbetar för att fler ska kommer in i samhället och ut i arbetslivet. Varje år anställer vi hyresgäster, som håller rent och snyggt inne och ute. Anställningen sker genom ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Anställningen är 12 månader men kan ibland förlängas till 18 månader.

Som miljövärd är du en viktig del av vår förvaltning och ditt arbete gör stor skillnad i våra områden. Men det främsta målet med anställningen är att hjälpa våra miljövärdar in på arbetsmarknaden och vidare till en fast anställning. Efter avslutat program har hela 65 procent gått direkt vidare till jobb eller studier. Flera miljövärdar har även tackat ja till en tillsvidareanställning hos oss eller hos någon av våra entreprenörer.

Imran Raza som arbetar som områdeschef i Södertälje har hittills haft två miljövärdar anställda. Båda har gått vidare till ett fast arbete efter programmets slut. Här är hans bästa tips för att hjälpa våra miljövärdar vidare till nästa arbete.

Hitta rätt kandidater   

Det kan vara svårt att få in sökande till tjänsten som miljövärd och ibland anställer vi boende i området eller i närområdet i stället för en av våra hyresgäster.

– Vi börjar alltid med att annonsera tjänsten för våra hyresgäster genom att sätta upp trapphusaviseringar. Jag uppmuntrar även mina fastighetstekniker att tipsa mig om bra kandidater. De träffar våra hyresgäster varje dag och knyter många kontakter.

Dialog med tydliga besked

Att ha regelbundna avstämningar och uppföljningar under programmets gång är något som Imran är väldigt noga med.

– Det är viktigt att säkerställa att våra miljövärdar trivs och tycker att arbetet fungerar bra. Med regelbunden uppföljning får vi också veta vilka arbetsuppgifter de tycket är roliga och vad de vill lära sig mer av. Eftersom det är en tidsbegränsad anställning är det viktigt att vi i god tid innan diskuterar nästa steg. Det ökar möjligheterna för våra miljövärdar att hitta ett nytt jobb innan anställningen hos oss är slut.

Var ute i god tid  

– När miljövärdarna hade ungefär fyra månader kvar på sin anställning började vi diskutera deras alternativ. Båda ville gärna stanna hos oss på Victoriahem, så jag kontaktade mina kollegor i andra områden och regioner för att se om de hade en ledig tjänst som fastighetsskötare.

När ingen kollega hade en ledig tjänst kontaktade Imran våra entreprenörer.

– Båda våra miljövärdar har blivit anställda hos en entreprenör. Maan som arbetade hos oss i våras arbetar nu hos entreprenören som sköter vår utemiljö. Vi träffas nästan varje vecka när han är i våra områden och arbetar. Det är kul.

Arkiv

2024-07-16

Victoriahems hyresgäster är nöjda med servicen

Läs mer

2024-07-05

Nya löparbanor uppmuntrar till mer rörelse hos barn och unga

Läs mer

2024-06-07

Många insatser gör Vårby gård tryggt och trivsamt

Läs mer

2024-06-05

Poolen i Brandbergen öppnar för sommaren

Läs mer

2024-05-30

Träffa oss på Järvaveckan!

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen