2022-11-15

Hyresgästen som får Vilsta att blomstra

Odlar Blommor I Arboga

I Vilsta i Arboga bor en hyresgäst som förgyller hela sitt kvarter. Hon heter Christina och har i många år planterat blommor i en grönskande rabatt utanför sin lägenhet, med egna medel och på eget initiativ.

- Jag törs inte säga hur länge jag har bott här i Vilsta, men jag har arbetat länge på macken här och jag gick i pension för tolv år sedan, inleder Christina.

Hon är en av våra hyresgäster som i många år skapat trivsel i bostadsområdet för alla grannar genom sitt stora intresse: odling.

Fler hyresgäster vill börja odla blommor

I rabatten utanför bostaden odlar hon framförallt blommor. Många stockrosor som lyser upp med sina vackra färger, men även perenner som kan blomma flera år i rad, blå riddarsporre och berberis, som är en tät buske med färgglada, röda bär.

Att Christinas blommor gör Vilsta ännu trevligare och vänligare råder det ingen tvekan om.

- Detta sprider sig till flera andra hyresgäster som också vill planera lökar och hålla rent i rabatterna. Flera hyresgäster kommer ner till våra rabatter och har en pratstund och ibland har jag även sett att dom fikar kring rabatterna, säger Magnus Munter, områdeschef för Arboga.

Fick intresse för odling som barn

Christina har varit intresserad av odling sedan hon var en liten flicka och hon minns att hon som tioåring passade på att plantera om familjens blommor när föräldrarna var borta.

Men odlingen är inte bara en dans på rosor. I våras skar hon upp ena benet på en torr och vass stump i rabatten och såret ville inte läka. Så hon fick opereras och det är först nu som Christina känner att besvären börjar avta.

- Det är ett helsike att jag inte kan gå upp i rabatten som jag vill! konstaterar hon.

Christina köper alla blommor och frön och all jord själv. Men när förvaltningen asfalterade om och grävde upp hennes rabatt så fick hon ett presentkort som kompensation. Och nu när hon inte längre orkar bära ut vatten till rabatten så har hon fått en vattenutkastare installerad som bara hon har nyckel till.

Får beröm för sin odling

Tillsammans med alla blommor hon dessutom har på sin balkong och de hon odlar hos sin son, har Christina fullt upp. Men den trevnad hon bidrar till tackar vi på Victoriahem för. Och det gläder oss att hon får beröm för sin insats.

- Folk går faktiskt förbi och beundrar blommorna ibland. Vi är väldigt många pensionärer som bor här i området och många kommer och tittar och någon kommenterade att alla måste gå förbi och titta på mina blommor, säger hon.

Arkiv

2024-01-16

Flest lägenheter till Bostadsförmedlingen i Stockholm

Läs mer

2023-12-08

Polisen ser en positiv utveckling i Järvaområdet

Läs mer

2023-12-04

”Målet är att Lövgärdet ska strykas från polisens lista”

Läs mer

2023-12-01

Gottsunda flyttas ned på polisens lista över utsatta områden

Läs mer

2023-12-01

Karlslund flyttas ned på polisens lista över utsatta områden

Läs mer

Pressmeddelanden

Vill du få våra pressmeddelande till din mejl? Klicka på länken för att göra en prenumeration, så missar du inga viktiga nyheter från oss framöver.

Till prenumerationen